Társaságunknál, a balatonfűzfői Nitrokémia utódjánál, a Nitrokémia Zrt.-nél mára teljesen megszűnt az ipari termelés. A környezetterhelés utánpótlásának vége, de  a  kárelhárítás nagyobb lendületet 2003-ban kapott. A hat részprojektből álló program állami forrásból valósult meg. Többek között építmények bontását, hulladékok és szennyezett talaj ártalmatlanítását, talajvízkezelő rendszer megépítését foglalta magában. A Balatont ma már nem veszélyeztetjük, további szennyezéssel nem kell számolni.

A megtisztított „barnamezős” terület idegenforgalmi vagy sportcélokra nem alkalmas, viszont újra az ipar rendelkezésére áll. A terveink között egyrészt a meglévő adottságaink kihasználása, másrészt környezetbarát ipari létesítmények letelepítése szerepel.

Ipari szennyvíztisztitó telepünk technológiai fejlesztése folyamatos. A szennyvízkibocsátó vegyipari technológiák és a papírgyártás megszűnése miatt a kezelendő szennyvíz mennyisége lecsökkent, ezért a közúton szállított nagyterhelésű szennyvizek irányába kívánjuk bővíteni a tevékenységet.

Az ipartelep királyszentistváni telephelyén szennyvíztisztító, veszélyes hulladékot égető, iszapdegradációs üzemek működnek, és itt épült fel az észak-balatoni hulladékkezelő. Ezért tervezzük egy környezetvédelmi ipari park létrehozását, ami további hasonló cégeknek nyitna kaput.

Honlapunkon részletesen olvashat a Nitrokémia Zrt történetéről, a kárelhárítási munkákról és további tevékenységeinkről.